پنل پیامک،پنل پیامک رایگان،سامانه پیامک رایگان
 
سامانه پیام کوتاه ((پیام رسون)) سامانه پیام کوتاه رایگان و نمایندگی سامانه پیام کوتاه در سایت پیام رسون
Design by : NazTarin


نام :
وب :
پیام :
2+2=:
(Refresh)

خبرنامه وب سایت:





روز چهارشنبه که سفیر و معاون پیشین رئیس‌جمهور در حساب توئیتر خود مطلبی را در انتقاد از سیاست دولت سیزدهم در قبال حق‌آبه هیرمند، منتشر کرد، پیش‌بینی تنش لفظی و مجازی و آنچه در روزهای پنجشنبه و جمعه میان تهران و کابل به‌وقوع پیوست، ساده نبود. حمید ابوطالبی در رشته توئیتی نوشته بود: «زمانی که از ناکارآمدی سخن می‌گوییم یعنی تمام مردان این دولت حتی توان اخذ حقّ تاریخی و قانونی ملت خود از افغانستان را ندارند؛ لذا برای گرفتن حق این ملت مظلوم هر روز کمیته و ‌شورا تشکیل داده و مأموریت تعریف می‌کنند. طالبان که به مردم ‌خود رحم نمی‌‌کند حق‌آبه هیرمند را با التماس نخواهد‌ داد! باور کنید حق گرفتنی است، سیستان تشنه است و کسی برای گرفتن حقّ تاریخی خود التماس نمی‌کند؛ ‌بپذیرید که سیاست خارجی ناکارآمد است؛ ‌قبول کنید. آب در برابر ترانزیت و تردّد برای کشوری محصور چون افغانستان تمام آب سدّ کمال‌خان را به سوی ایران جاری خواهد ساخت؛ ‌ضعف و سستی راه و رسم تاریخ ما نیست.»

ساعتی پیش از توئیت ابوطالبی، سخنگوی وزارت امور خارجه از سفر حسین امیرعبداللهیان به استان سیستان‌وبلوچستان با هدف پیگیری مباحث مربوط به حق‌آبه ایران از هیرمند خبر داد. پس از این خبر نیز دستگاه دیپلماسی در اطلاعیه‌ای عنوان کرد که حسین امیرعبداللهیان با سرپرست وزارت امور خارجه افغانستان به‌صورت تلفنی گفت‌وگو کرده است. براساس اطلاعیه وزارت امور خارجه، در این تماس تلفنی، تاکید سرپرست وزارت خارجه افغانستان بر پایبندی هیئت حاکمه افغانستان بر حق‌آبه ایران مثبت ارزیابی شد و در عین حال اظهار داشته است که «رهاسازی آب از سوی افغانستان و تامین حق‌آبه ایران به صورت عملی، مطالبه جدی جمهوری اسلامی ایران است و این امر در مناسبات فیمابین تاثیر دارد..»

موضوع حق‌آبه هیرمند و اصرار و انکار میان تهران و کابل پس از روی کار آمدن امارت اسلامی در این کشور به‌عنوان موضوعی میان امیرعبداللهیان و امیرخان متقی بارها در این سطح در رسانه‌ها منتشر شده بود؛ آنچه اما در روز پنجشنبه سرآغاز تنشی لفظی میان ایران و همسایه شرقی شد، از آنجا منشاء گرفت که رئیس‌جمهور در جریان بازدید از استان سیستان‌وبلوچستان در اظهاراتی درباره حق‌آبه هیرمند به مقامات افغانستان هشدار داد؛ رئیسی گفت: «به حاکمان افغانستان اخطار می‌کنم، حق‌آبه مردم سیستان‌وبلوچستان را بدهند. اجازه نخواهیم داد حق مردم ما تضییع شود. حرف من را جدی بگیرید تا بعداً گلایه نکنید.» در ادامه این سخنان ابراهیم رئیسی، وزیر امور خارجه نیز طالبان را به ابزار فشار تهدید کرد؛ حسین امیرعبداللهیان گفت: «از مقامات افغانستانی خواسته شده، هیئتی ایرانی با هدف بررسی ذخایر آبی سد کجکی که منشأ حق‌آبه ایران از رود هیرمند است به این کشور سفر کند و در صورت مخالفت با این درخواست، از ابزار فشار استفاده خواهد شد».

امارت اسلامی افغانستان اطلاعیه‌ای را در واکنش به اظهارات رئیس‌جمهور کشورمان درباره حق‌آبه هیرمند منتشر کرد. در این اطلاعیه آمده است: «از اینکه در سال‌های اخیر در افغانستان و منطقه، خشکسالی رخ داده و سطح آب پایین آمده است به شمول دریای هلمند تعداد زیادی از ولایات و مناطق کشور از خشکسالی رنج می‌برند و آب کافی وجود ندارد. در چنین وضعیتی، خواست مکرر ایران برای آب و اظهارات نامناسب در رسانه‌ها را زیان‌آور می‌دانیم. مقامات ایرانی ابتدا باید معلومات خود را در مورد آب هلمند تکمیل نمایند و بعد از آن با الفاظ مناسب، خواست‌شان را مطرح کنند.»

طالبان در حالی در اطلاعیه خود از عدم وجود آب سخن به میان آورده است که در نخستین واکنش‌ها به این اظهارات، سخنگوی سازمان فضایی ایران در توئیتر نوشت: «سازمان فضایی ایران با استفاده از ماهواره خیام، رودخانه هیرمند را پایش کرده است. ‌تصاویر ماهواره‌ای نشان می‌دهد که حکومت افغانستان در برخی نقاط با انحراف مسیر آب و ایجاد بندهای متعدد، مانع رسیدن آب به ایران شده است. ‌آماده‌ایم داده‌های مربوطه را در اختیار وزارت خارجه قرار دهیم.» حجت میان‌آبادی، پژوهشگر حوزه دیپلماسی آب نیز در این خصوص نوشت: «منابع آب‌های سطحی چیزی نیستند که بتوان روی آنها چادر کشید و تصور کنیم که پنهان‌شان کردیم و با صدور بیانیه و نه رویکرد و ابزارهای اعتمادسازی صرفاً ادعا کنیم که آب نیست.»

این اطلاعیه بار دیگر واکنش تهران را به همراه داشت و وزیر امور خارجه در توئیتی نوشت: «در ماه‌های اخیر مکرراً از ملامتقی، سرپرست وزارت خارجه افغانستان خواستم طبق عهدنامه هیرمند، به تعهدات خودشان عمل کنند و امکان بازدید هیئت‌های فنی و سنجش میزان آب را فراهم کنند، که نکردند. سیستان از خشکسالی رنج می‌برد. ملاک بود و‌ نبود آب، بازدید فنی و عینی است و‌ نه صدور بیانیه سیاسی.»  وزارت امور خارجه نیز در ادامه بیانیه‌ای را منتشر کرد که در بخشی از آن آمده است: «اعلامیه مورخ ۲۸ اردیبهشت۱۴۰۲ طرف افغانستانی درباره حق‌آبه هیرمند حاوی مطالب متناقض و نادرست بوده و وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران آن را قویاً رد می‌‌کند.» دستگاه دیپلماسی همچنین تاکید کرده است که «اظهارات متعدد برای عدم تحویل حق‌آبه قانونی جمهوری اسلامی ایران از جمله طرح موضوع خشکسالی و کم شدن آب در هیرمند، مستلزم بررسی‌های کارشناسی، وفق مفاد معاهده بوده و تاکنون توسط کارشناسان جمهوری اسلامی ایران راستی‌آزمایی نشده است، لذا اتخاذ چنین مواضعی، غیرحقوقی و غیرقابل قبول است. تا زمانی که به کارشناسان جمهوری اسلامی ایران اجازه داده نشود که طبق معاهده هیرمند به‌خصوص ماده ۵ پروتکل شماره یک آن معاهده، از مسیر و بالادست هیرمند بازدید کنند، هرگونه اظهارنظر در خصوص کاهش آب هیرمند پذیرفته نیست.»

وقتی مسائل فنی، رسانه‌ای می‌شوند
اشتباه کشانده شدن موضوعات فنی مرتبط با حق‌آبه و سدسازی، به سخنان رئیس‌جمهور و واکنش تند و به دور از شئونات طرف افغانستانی، اما موضوع تازه‌ای نیست و سخنان حسن روحانی در همایش بین‌المللی مقابله با گرد و غبار مبنی بر اینکه: «ایران نمی‌تواند در برابر ساخت بندها همانند بند کجکی، کمال‌خان، سلما و بندهای دیگر بی‌تفاوت بماند» با واکنش تند و خشم مقامات دولتی، محافل سیاسی و رسانه‌های افغانستان مواجه شد. در آن مقطع، نجیب‌الله آزاد، معاون سخنگوی رئیس‌جمهور افغانستان در واکنش به اظهارات رئیس‌جمهور ایران گفت: «این حق افغانستان است که باید از آب‌های کشور خود بهره ببرد و هر کسی که چنین سخنانی را به کار می‌برد، بی‌جاست.» گلبدین حکمتیار، رهبر حزب اسلامی نیز در واکنش به سخنان روحانی گفته بود: «هیچ‌کس این حق را ندارد که برای ما دستور بدهد و هم این حق را ندارند که در امور داخلی ما مداخله کنند.»

براساس آنچه در پژوهش «چرا افغانستان برای ایران مهم است؟» که در تابستان ۱۴۰۰ به سفارش مرکز بررسی‌های استراتژیک ریاست‌جمهوری تألیف شده، آمده است: «هیرمند با ۱۴۰۰ کیلومتر طول از رودهای مهم، پرآب و بزرگترین رودخانه داخلی افغانستان و دهمین رودخانه بزرگ قاره آسیا است که در فصل بهار عرض آن به ۹۰۰ متر می‌رسد و در تابستان از ۳۰۰ متر کمتر نمی‌شود. میزان آب هیرمند در طول سال بین ۶۰ تا ۲۰۰ میلیون مترمکعب متغیر است. این رود از ارتفاعات مناطق بهسود، پنجاب و دایکندی سرچشمه می‌گیرد. رودهای حوضه هیرمند ۴۰ درصد از زمین‌های کشاورزی افغانستان را آبیاری می‌کند. برای استفاده بیشتر از آب این رود، بر روی هیرمند و شعبه‌هایش بندهایی ساخته شده است که بزرگترین آنها بند کجکی به گنجایش ۱۸۰۰ میلیون‌متر مکعب است. از سال ۱۳۱۵ و تثبیت مرزهای ایران و افغانستان، تاکنون هیچ اختلاف مرزی جدی میان تهران و کابل رخ نداده اما درباره رودخانه هیرمند اختلافات زیادی بوده که بیش از ۱۲ بار بحران سیاسی میان دو کشور رخ داده است. حق‌آبه ایران از هیرمند بر پایه قرارداد سال ۱۳۵۱ میان دو کشور، سالانه ۸۲۰ میلیون مترمکعب برای سال‌های با بارش عادی و برای سال‌های خشکسالی به نسبت میزان کاهش آب، حق‌آبه ایران نیز کاهش می‌یابد، اما اختلاف همچنان پابرجا ماند.»

آنگونه که وزارت زراعت و انکشاف دهات افغانستان برآورد کرده، سالانه 75 میلیارد مترمکعب آب در افغانستان تولید می‌شود که از این مقدار، 57 میلیارد آب‌های سطحی و 18 میلیارد منابع آبی زیرزمینی است. از کل 57 میلیارد مترمکعب آب‌های سطحی، تنها 20 درصد آن به بهره‌برداری و 70 درصد آن به دلیل فقدان تأسیسات مهار آب، به کشورهای همسایه سرازیر می‌شود. این آبهایی که به کشورهای همسایه می‌رود، نشان از اراده افغانستان به مهار این آبها دارد. برای نمونه، بخش‌هایی از رود هلمند و هریرود که به ایران می‌آیند، جزو مشکلات اصلی بین دو کشور است که قطع آنها بر کشاورزی و محیط زیست ایران آسیب‌های فراوان وارد آورده است. لازم به یادآوری است که افغانستان 65 میلیون هکتار زمین دارد که 14 میلیون هکتار آن (حدود 5/21درصد)چنانچه آب باشد، قابل کشاورزی است؛ اما تاکنون نزدیک به نیمی از آن (بیش از 5/5 میلیون هکتار) به صورت آبی و 5/2میلیون هکتار به صورت دیم کشت شده است.  با روی کار آمدن طالبان، سهم حق‌آبه ایران نادیده گرفته شد. البته در همان آغاز روی کار آمدن طالبان، برخی کارشناسان پیش‌بینی می‌کردند از آنجا که طالبان به‌هیچ‌یک از قوانین بین‌المللی پایبند نیست، در بحث آب رودخانه هیرمند نیز زیاده‌خواهی کند؛ که این‌چنین نیز شد. پس از آن نیز خشکسالی‌ها و کاهش بارندگی ازیک‌سو و استفاده بیشتر و کشت بیشتر در خاک افغانستان از سوی دیگر باعث شد میزان کمتری از آب این رودخانه به ایران برسد. کافی است یادآوری کنیم پس از شکست حکومت طالبان، حکومت قانونی افغانستان پیگیری ساخت سد سلما را نخستین برنامه سازندگی بزرگ خود اعلام کرد. این  در حالی است که اگر شمار اندک چاه‌های آبی که البته آب‌شان حتی برای کشاورزی هم مناسب نیست را نادیده بگیریم، تنها منبع آبی دشت سیستان در ایران، رودخانه هیرمند است که همین مسئله زندگی در منطقه سیستان ایران را نیز با مشکل روبه‌رو کرده و تضادهای بین ایرانیان و افغانستانی‌ها را افزوده است و تنش‌های مرزی را دامن زده است. همچنین اشرف‌غنی در روزهای نخست سال 1400 گفته بود که دیگر آب رایگان به ایران نمی‌دهیم. از این پس آب در برابر نفت خواهیم داد. این سخن، درستی ادعای نویسندگان کتاب «نگاهی به دیپلماسی آب در ایران» را نشان می‌دهد که سال‌ها پیش نوشته بودند اگر ایران می‌خواهد با پشتوانه نفت توسعه پیدا کند، افغانستان نیز می‌خواهد با پشتوانه آب توسعه یابد.

در دوران اشرف‌غنی این‌طور به نظر می‌آمد که ایران برای آنکه افغانستان بیش از این به دامان آمریکا و عربستان نغلتد، در زمینه حق‌آبه خود خویشتن‌داری نشان داد. اما این شیوه کارگر نبود.  چه اینکه برخی مسئولان افغانستانی همچون اشرف‌غنی که بارها دیدگا‌ه‌های ایرا‌ن‌ستیزانه‌شان را آشکار کردند، با کوتاه آمدن ایران در یک زمینه، به حوزه‌‌های دیگر چشم می‌دوختند؛ چیزی که در سخنان اشرف غنی نیز نمود یافت. نویسنده پژوهش معتقد است که اینها هزینه‌هایی بوده که ایران برای پیشبرد ایدئولوژی آمریکاستیزی خود پرداخته و برای کشور گران تمام شده است. این در حالی است که افغانستان نسبت به آب‌های جاری‌ای که به پاکستان می‌رود، با آنکه پاکستان را دشمن خود می‌داند، چنین حساسیتی ندارد.

موضوع آب که در دو روز گذشته به موضوع غالب فضای مجازی ایران و افغانستان تبدیل شده، موضوعی مرتبط با حاکمیت طالبان و امارت اسلامی نیست. کمااینکه در سال‌های جمهوریت در این کشور نیز سخنان آخرین رئیس‌جمهور افغانستان نیز هفته‌ها تنش قابل‌توجهی را میان دو کشور ایجاد کرده بود. اشرف غنی در روزهای نخست سال ۱۴۰۰ و در جریان افتتاح سد کمال‌خان در ولایت نیمروز افغانستان در سخنانی گفته بود که آب هیرمند قرن‌ها از افغانستان خارج می‌شد، ولی اکنون مدیریت آن به دست افغان‌هاست، لذا از این پس به ایران آب در مقابل نفت می‌دهیم. بنابراین مسئله مشخص این است که موضوع آب و حق‌آبه ایران موضوعی مرتبط با حکومت طالبان یا رهبران دیگر در افغانستان نیست.

با روی کار آمدن طالبان در مردادماه ۱۴۰۰، تهران با ابراز رضایت از خروج ایالات‌متحده از افغانستان، مبادلات و گفت‌وگوهای خود با مقامات طالبان را که از ماه‌های پایانی دولت دوازدهم از سطح پنهانی و امنیتی به رسانه‌ها کشیده شده بود با دست بازتری به‌صورت علنی آغاز کرد. انتقادات صورت‌گرفته نسبت به این نزدیکی اما با این پاسخ مواجه می‌شد که ایران به سبب همسایگی مرز طولانی ۹۰۰کیلومتری، محکوم به ارتباط با هیئت‌حاکمه افغانستان ورای هر تغییر و تحولاتی است و موضوع حق‌آبه کشور از رودخانه هیرمند نیز به عنوان یکی از موضوعات فیمابین، نیازمند برقراری روابط است. شاید اما تهران تصور می‌کرد امارت اسلامی به دلیل عدم مشروعیت بین‌المللی و مشکلات متعدد داخلی، این فضا را برای ایران مهیا کند که در غیاب حکومت مقتدر در ارگ کابل، حق‌آبه خود را به‌صورت کامل از این کشور دریافت کند، تحلیل و تصوری که خیلی زود، اشتباه بودنش به اثبات رسید. امارت اسلامی علاوه بر آنکه در مدت زمان روی کار آمدن‌اش مانند اسلاف خود، پرداخت حق‌آبه ایران را انکار کرده و مازاد آب پشت سد کمال‌خان را به سمت شوره‌زار گودزره منحرف می‌کند تا وارد ایران نشود، بلکه به بهانه‌هایی که هر بار از سوی تهران با عنوان سوءتفاهم از آن یاد می‌شود، مرز را برای مرزبانان ایرانی ناامن و به سوی آنها آتش می‌گشاید. در همین راستا نیز برخورد تحقیرآمیز با مرزبان ایرانی چندماه قبل خشم افکار عمومی را در کشور برانگیخت.

فقدان دیپلماسی آب
سیدعباس عراقچی در کتاب «دیپلماسی آب‌های فرامرزی و نظام بین‌الملل» در تعریف «دیپلماسی آب» می‌نویسد: «به دلیل جریان دائمی آب از محلی یا کشوری به محلی یا کشوری دیگر و به دلیل وجود مرزهای سیاسی کشورهای مختلف در مسیر برخی از این جریانات آبی، برخی اختلافات، مذاکرات و همکاری‌ها بر سر مدیریت این منابع مشترک در قالب سیاست خارجی کشورهای جهان پدید آمده که این بخش از سیاست خارجی به دیپلماسی آب معروف شده است.» ایران اما به‌رغم آنکه در منطقه‌ای گرم و خشک واقع شده و با بحران آب روبه‌روست و بخش قابل‌توجهی از منابع آبی کشور نیز از منابعی آن‌سوی مرزها تامین می‌شود اما در موضوع دیپلماسی آب نه‌تنها قوی عمل نکرده، بلکه گاهی این‌چنین به نظر می‌رسد که اساسا این موضوع در سیاست خارجی ایران نادیده گرفته می‌شود کمااینکه اداره دیپلماسی آب دستگاه دیپلماسی تنها چند ماه به حیات خود ادامه داد و در ادامه منحل شد.

کاوه مدنی، معاون سابق سازمان حفاظت محیط‌زیست و رئیس اندیشکده آب سازمان ملل متحد نیز در حساب توئیتری خود با ذکر این مطلب که «در حال حاضر، حجم آب ذخیره‌شده در هر دو سد کمال‌خان و کجکی از پارسال بیشتر است»، نوشت: «ابعاد این مناقشه پیچیده‌تر از کل‌کل‌های دوربینی و توئیتری‌ست. دلسوزان بارها درباره رسیدن این روزها و کور شدن گره اختلاف هیرمند هشدار دادند اما آقایان به‌جای برنامه‌ریزی و سرمایه‌گذاری‌های راهبردی برای افزایش ظرفیت چانه‌زنی و تعامل مقتدرانه با کشور همسایه، به‌دنبال دسترسی به منابع لایتناهی آب در عمق چندهزار متری و اشتغال‌زایی از طریق توسعه کشاورزی در یک منطقه کم‌آب بودند.»

مدنی پیش‌تر نیز در مصاحبه‌ای گفته بود: «تبدیل مناقشه آبی یک رود فرامرزی به نبرد حیثیتی و ملی‌گرایانه دو ملت، یک خطای راهبردی و ناشی از ناپختگی سیاسی‌ و عدم آشنایی با قواعد دیپلماسی آب است. جنگ روایت‌ها در همه مناقشات طبیعی‌ست، اما دامن زدن به آن می‌تواند دستیابی به راه‌حل برد-برد را غیرممکن کند. وقتی مسئله تخصیص آب تبدیل به رقابت ملی‌گرایانه می‌شود، آب‌گیرنده پیروز و آب‌دهنده بازنده بازی تلقی می‌شود. در این نبرد، حتی سیاستمدار عاقل هم راهکاری به‌جز تلاش برای پیروز شدن نخواهد داشت چه رسد به سیاستمدار ناشی و جوگیر. معجون سیاستمداران سطحی‌نگر، رسانه‌های جهت‌دار و آتش‌بیاران فضای مجازی بسیار سمی و آفتی خطرناک برای دو کشور همسایه است. حواس‌مان باشد در این فضا ناخواسته بر طبل جنگ نکوبیم و عاملان اصلی این وضعیت را فراموش نکنیم.»

زمانی که هشدار کارشناسانی همچون کاوه مدنی در خصوص انتقال مباحث تخصصی و فنی به سطح رسانه‌ها نادیده گرفته شده و سیاست ایران در قبال کشور مهمی مانند افغانستان و حالا در قبال گروهی مانند طالبان و امارت اسلامی در نهادهایی موازی و به غیر از دستگاه دیپلماسی تعیین شود، نتیجه آن اظهارات احساسی، غیرکارشناسی و بدون آینده‌نگری از سوی برخی مقامات سیاسی می‌شود که اگر هزینه‌ای برای طالبان در پی نداشته باشد، تنها حیثیت دولت جمهوری اسلامی ایران را به باد داده است. آفت دوم آنچه در روزهای گذشته به‌وقوع پیوست نیز واکنش‌های تند افکار عمومی ایران و افغانستان به یکدیگر و مطرح شدن طرح خرابکاری نظامی در تاسیسات آبی افغانستان است که با توجه به حضور جمعیت بالای افغانستانی‌های مقیم ایران می‌تواند موج جدیدی از مهاجرهراسی را در کشور رقم بزند.


ادامه مطلب


نوشته شده در تاريخ یک شنبه 31 ارديبهشت 1402برچسب:, توسط smsreson

آشنایی با بازاریابی ویروسی با پیام رسون

1402-02-29 20:10:19 13  0  0

جنگ بر سر دیده‌شدن هر روز بیشتر از دیروز شدت پیدا می‌کند! هر کسب‌وکاری تلاش می‌کند از طریق راه‌های مختلف، مشتریان را از دست رقبا برباید.

اینجاست که پای خلاقیت و نوآوری به میان کشیده می‌شود؛ چراکه کسب‌وکارها به چیزی نیاز دارند که مثل ویروس در همه‌جا پخش شود.

اما اصلاً بازاریابی ویروسی چیست؟ چه چیزی باعث می‌شود محتوای شما وایرال شود؟ چه نفعی برای شما دارد؟

پیشنهاد میکنم تا پایان این مقاله با نمایندگی سامانه پیامکی پیام رسون همراه باشید تا شما را بیشتر با بازاریابی ویروسی آشنا کنیم . 

 

 

بازاریابی ویروسی چیست ؟:

«ویروس» به چیزی می‌گویند که به‌سرعت و به‌طور گسترده پخش می‌شود. بازاریابی ویروسی ترفندی است که صاحبان کسب‌وکار از عمد آن را به‌کار می‌گیرند؛ با این حال پیام موردنظر کاملا به‌صورت ارگانیک و طبیعی توزیع می‌شود. در این روش، کاربران خودشان انتخاب می‌کنند که محتوا را به اشتراک بگذارند. به عبارتی، بازاریابی ویروسی ریشه در بازاریابی دهان به دهان دارد. 

در واقع بازاریابی ویروسی یکی از استراتژی‌های بازاریابی است که برای دیده‌شدن یک محصول یا خدمت، به مخاطب متکی است. به زبان ساده‌تر، وقتی برند کمپین تبلیغاتی را اجرا کرد، کاربران صرفاً بر اساس علاقهٔ خود یا مفید دانستن آن برای دیگران، تصمیم می‌گیرند محتوای کمپین را با دیگران به اشتراک بگذارند. در نتیجه، آن محتوا علاوه‌ بر مخاطب هدف، به‌سرعت و بدون صرف هزینهٔ زیاد در دسترس افراد بیشتری قرار می‌گیرد و گسترهٔ وسیع‌تری از مخاطبان با برند آشنا شده و به آن علاقه‌مند می‌شوند.

همین موضوع به افزایش آگاهی از برند، جذب مشتریان بالقوه و فروش بیشتر منجر می‌شود با توجه به سرعت و سهولت به‌اشتراک‌گذاری محتوا در بستر شبکه‌های اجتماعی، این استراتژی بیشتر در همین فضا منتشر می‌شود.

 

 

عوامل موثر در بازاریابی ویروسی : 

در این قسمت به 6 عامل موثر در ویروسی شدن یا وایرال شدن را توضیح میدهیم : 

 

1- وجهه و اعتبار اجتماعی
این اصل به این مسئله اشاره می‌کند که اگر مردم دربارهٔ محصول یا خدمت شما صحبت کنند، چگونه به نظر می‌رسند؟ آیا وجههٔ آن‌ها صدمه می‌بیند یا برعکس، اعتبارشان افزایش پیدا می‌کند؟

 

2- محرک‌ها
زمانی وایرال می‌شوید که دربارهٔ شما حرف بزنند. غیر از این است؟ پس باید به فکر محرک‌هایی باشید که به مردم یادآوری کنید دربارهٔ شما حرف بزنند. به زبان ساده‌تر، شما نباید فقط به فکر طراحی یک پیام خارق‌العاده و خاص باشید، بلکه باید ببینید چه چیزی باعث می‌شود مخاطب در آینده، شما را دوباره به یاد بیاورد.

 

3- احساسات 

انسان بندهٔ احساسات است و با اشتراک‌گذاری احساسات خود با دیگران، سعی می‌کند با آن‌ها ارتباط برقرار کند.

پس بهتر است به‌جای اینکه روی ویژگی‌ها دست بگذاریم، سعی کنیم به‌گونه‌ای، احساسات مخاطبان را درگیر کنیم. البته نه هر احساسی، بلکه احساساتی را برانگیخته کنیم که به انجام عملی مشخص و اشتراک‌گذاری پیام ما منجر شود.

 

4- عیان و آشکار
وقتی ببینیم دیگران کاری را انجام می‌دهند، احتمالاً ما هم همان کار را انجام می‌دهیم. به زبان ساده‌تر، انسان به تقلیدکردن اعتیاد دارد!

 

5- مفید و کاربردی
مردم دوست دارند اطلاعات کاربردی و مفید را به دست دیگران برسانند. هرقدر ارزشی کاربردی و مفیدتر خلق کنید، احتمال همه‌گیری آن بیشتر می‌شود. کمک‌کردن به دیگران با وجههٔ اجتماعی هم در ارتباط است و باعث می‌شود مردم خوب به نظر برسند.

 

6- داستان‌ها

داستان‌ها و روایت‌ها از گذشته تا امروز، حاملان اصلی ایده‌ها به حساب می‌آیند. هزاران سال است که مردم برای درک موضوع‌های پیچیده، داستان‌ها و روایت‌ها را خلق می‌کنند.

مردم هم همیشه به داستان‌ها و روایت‌ها ( چه شنیدن آن‌ها و چه اشتراک‌گذاری آن‌ها ) علاقه دارند.

 

 

 

نقش سیستم پنل پیام کوتاه در بازاریابی ویروسی:
بازاریابی ویروسی از زمانی روی کار آمد که افراد از ایمیل برای به اشتراک گذاشتن محتوا با دوستانشان استفاده می‌کردند. در دنیای موبایل، این بازاریابی از طریق پیامک انجام می‌گیرد. در واقع استفاده ازپنل پیامکی توسط کاربران تلفن همراه بسیار شبیه به استفاده از ایمیل توسط کاربران لپ تاپ است؛ امکان ارتباطات جمعی، ارسال محتوا و اشتراک‌گذاری تصاویر در هر دو روش وجود دارد. اگر متن تبلیغاتی پیامک شده به خوبی عمل کند و به اندازه کافی جذاب باشد، پیامک شما دست به دست شده و کاربر پیشنهاد جذاب شما را برای دیگران نیز خواهد فرستاد.

از طرف دیگر حتی اگر این اتفاق نیفتد، با ارسال پیامک تبلیغاتی می‌توانید از مزایای وایرال مارکتینگ بهره‌مند شوید .

 

 

پیام رسون : 

در مقاله ای دیگر که در سایت سامانه پیامکی پیام رسون به ثبت رسید توضیح دادیم بازاریابی ویروسی چیست و چطور می‌توانید با استفاده از سامانه پیامکی و پنل پیام کوتاه کمپین‌های موفق وایرال مارکتینگ یا بازاریابی ویروسی را برگزار کنید. به‌طور خلاصه مهم‌ترین نکته در هر روش بازاریابی این است که در مدت زمان کوتاهی پیام تبلیغاتی خود را به مشتریان بالقوه‌تان برسانید. از این رو اس ام اس مارکتینگ نقش عمده‌ای در وایرال مارکتینگ داشته باشد. در پایان 

اگر سوالی در رابطه با بازاریابی ویروسی داشتید میتوانید با تیم پشتیبانی پیام رسون تماس گرفته و از آنها درخواست راهنمایی و کمک داشته باشید . 

 

جهت خرید پنل اس ام اس از شیراز اس ام اس همین حالا اقدام کنید . 


ادامه مطلب


نوشته شده در تاريخ یک شنبه 31 ارديبهشت 1402برچسب:, توسط smsreson

حالا که گفته می‌شود آمریکا برای احیای برجام چراغ سبز نشان داده است، این سوال پیش‌ می‌آید که آیا آمریکا به دنبال همان برجام گذشته است یا مذاکرات و توافقات دیگری در برجام جدید گنجانده می‌شود؟ روسیه و اروپا که درگیر جنگ اوکراین هستند چه نقشی در برجام جدید ایفا خواهند کرد؟

 حسن بهشتی‌پور، کارشناس امور بین‌الملل در گفت‌وگو با هم‌میهن در پاسخ به این سوالات مفاد برجام را محدود به زمان ندانسته و تاکید کرد: «برجام ابعاد سیاسی، حقوقی، اقتصادی و امنیتی مهمی دارد که محدودیت‌ تاریخی ندارد. اما بخش‌هایی مانند تحریم‌های تسلیحاتی ایران 5ساله بود که به اتمام رسیده است یا بحث مربوط به موشک که عامل کلاهک سلاح هسته‌ای 8ساله بود و حتی عنوان «غروب برجام» هم مطرح شد، این تعابیر برای تعهد نظارتی ایران بوده که آژانس بر فعالیت‌های هسته‌ای ایران داشته است.»

او افزود: «در مجموع تعهدات هر دو طرف تاریخ‌بردار نیست، بلکه سند اشاعه سلاح هسته‌ای است و تعهدات کمک به رفع تحریم‌های ایران و روابط گسترده اقتصادی با ایران است. وعده‌های بسیاری که در برجام به‌ویژه 25 صفحه به ایران داده‌اند.»

این کارشناس امور بین‌الملل درباره اینکه نمایندگان مجلس می‌گویند آمریکا پیغام بازگشت به برجام را مخابره کرده‌ است، گفت: «منظور آمریکایی‌ها از برجام، آن برجامی است که مدنظر خودشان است، نه الزاما برجام مکتوبی که ذیل قطعنامه 2231 قرار گرفته است. آنها دنبال فرابرجام یا برجام‌پلاس هستند. حتی توافق موقت را مطرح کرده‌اند. اما ایران دنبال توافق دائمی است، برای اینکه سرمایه‌گذاران خارجی به دنبال ثبات هستند و نمی‌توانند با ایران به صورت موقت به نتیجه برسند. ایران به‌دنبال آن است که حداقل تحریم‌های نفتی و بانک مرکزی لغو شود و آینده روشنی برای اقتصاد کشور ترسیم کند. اصلی‌ترین تحریم‌ها مربوط به فروش نفت است و تحریم بانک مرکزی که پول آن را به کشور برگرداند. اگر این توافقات انجام شود بسیار خوب است.»

بهشتی‌پور با بیان اینکه باید از یک جایی شروع کرد، تاکید کرد: «باید در مذاکرات جدید، به طور مستقیم با آمریکا روبه‌رو شویم چون اروپایی‌ها نشان داده‌اند که کاری از دست‌شان بر نمی‌آید و فقط وقت تلف می‌کنند. این سیاست که ما پیام خود را به اروپا بگوییم، اروپا به آمریکا، آمریکا به اروپا و اروپا به ایران بدهد، به جایی نمی‌رسد. باید محکم و روشن با طرف آمریکایی صحبت کنیم. وقتی حل و فصل شد، در قالب 1+5 آن را نهایی کنیم.»

او درباره حذف روسیه به دلیل جنگ اوکراین از گردونه مذاکرات، گفت: «این موضوع از تبلیغاتی است که انجام شده. از اول روسیه، آلمان، چین، انگلیس و فرانسه نقش تسهیل‌گری را در مذاکرات ایفا می‌کردند و کمک به اینکه توافقی حاصل شود. آنها تصمیم‌گیر نبودند. تصمیم‌گیر اوباما بود که پذیرفت غنی‌سازی – ولو به شکل محدود – در ایران ادامه پیدا کند و گره را باز کرد و توافق برجام حاصل شد. حالا هم بایدن است که باید تصمیم بگیرد با یک فرمان، فرمان ترامپ را لغو کند تا شروع خوبی باشد. روس‌ها کنار گذاشته نشده‌اند. قبل از تجاوز روسیه به اوکراین هم این کشور در معادلات برجام تعیین‌کننده نبود. گیر ما با چین، انگلیس، فرانسه و روسیه نیست، مشکل اساسی با آمریکاست. طرف آمریکایی باید حاضر شود که تحریم نفت و بانک مرکزی را تعلیق کند و نشان دهد که به‌صورت جدی به دنبال توافق است.»

این کارشناس بین‌الملل در ارزیابی ارتباط پیام آمریکا برای احیای برجام با نشست محرمانه دولت بایدن با سنا، تاکید کرد: «آن‌طور که رسما اعلام شده سناتورها در این نشست از بایدن خواسته‌اند مماشات را کنار بگذارد و برخورد تندتری با ایران به‌ویژه درباره اقدامات در خلیج‌فارس داشته باشد. بایدن هم توضیح داده که چرا سیاست مدارا با ایران را پیش گرفته و سعی می‌کند به توافق برسد، اما دست اسرائیل را برای ضربه زدن به ایران باز گذاشته است تا خودش با ایران در نیفتد. در این میان حتی افرادی مانند باب مندز که به شدت طرفدار اسرائیل و مخالف ایران و برجام هستند نیز پذیرفته‌اند نباید با ایران از سیاست چماق استفاده کرد.»

بهشتی‌پور درباره حذف مکانیزم ماشه توسط اسرائیل و اجبار آمریکا برای ایجاد روابط دیپلماسی با ایران، افزود: «در روابط بین‌الملل قدرت‌های هژمون مانند آمریکا، تاکتیک‌های مختلف و استفاده از سیاست چماق و هویج را مرتب اجرا می‌کنند. در حال حاضر آمریکا ترجیح می‌دهد که با سیاست دیپلماسی پیش برود و اینکه برخی مجوزها را به اسرائیل داده، به دلیل توافق ایران و عربستان است که نقشه‌‌های آمریکا را نقش برآب کرد. درست است که آمریکا از توافق استقبال کرد، اما در واقع آمریکا انتظار نداشت عربستان قبل از به نتیجه رسیدن برجام با ایران به توافق برسد. عربستان و ایران براساس منافع ملی خود با هم توافق کردند و این به آمریکا فشار مضاعفی وارد کرد چراکه این توافق با میانجیگری چین به نتیجه رسید.»


ادامه مطلب


نوشته شده در تاريخ پنج شنبه 28 ارديبهشت 1402برچسب:, توسط smsreson

آشنایی با سئو تصاویر با پیام رسون

1402-02-21 23:22:55 27  0  0

در سری مقالات آموزش سئو 1و2و3و4 که در سایت سامانه پیام کوتاه شیراز به ثبت رسیده به طور کامل موارد مرتبط با سئو را آموزش داده ایم

اما سئو فقط مختص کلمات کلیدی نیست بلکه شامل تصویر هم میشود سئو تصویر شامل فعالیت‌هایی است که منجر به کسب رتبه برای تصاویر در موتورهای جستجو می‌گردد. همانند صفحات سایت، موتورهای جستجو تلاش می‌کنند تا متوجه ماهیت تصاویر شوند. برای اینکه تصاویر سایتتان رتبه‌های بالاتری کسب کنند باید هر کاری می‌توانید بکنید تا به موتورهای جستجو درک مناسبی از تصاویر استفاده شده در سایت را ارائه دهید. در این مقاله میخواهیم شما را با تمامی جزئیات سئو تصاویر آشنا کنیم پس پیشنهاد میکنم تا پایان با نمایندگی سامانه پیامکی پیام رسون همراه باشید . 

 

 

 

چرا باید به سئو تصاویر اهمیت داد؟: 


دو دلیل برای اهمیت Image SEO مطرح است:

 

1- تصاویر می‌توانند حجم زیادی ورودی و ترافیک برای سایت ایجاد کنند. مخصوصا که گوگل گزینه “View image”  را حذف کرده است، کاربران علاقه بیشتری دارند به سایت منبع عکس مراجعه کنند.


2- زمانی که به سئو تصاویر اهمیت می‌دهید، به صورت خودکار صفحه‌ای که روی آن کار می‌کنیم را برای کسانی که قصد بررسی سریع مطلب را دارند بهینه می‌کنیم.


شاید از خودتان بپرسید که “آیا با کار کردن روی سئو تصاویر می‌توانم ورودی زیادی برای وبسایتم بیاورم؟”

این مورد کاملا به کسب‌وکار شما بستگی دارد. برای برخی از وبسایت‌ها تصاویر اهمیت بیشتری دارند.  هرچند که مخاطب احتمالا به دنبال رفع مشکل خود با استفاده از تصویر نیست. موتورهای جستجو این مورد را به خوبی می‌دانند، بنابراین معمولا به جای تصویر، لینک مقاله را در موتورهای جستجو نمایش می‌دهند.

 

 

 

چه چیز بر کسب رتبه تصاویر تاثیر می‌گذارد؟:

در این بخش از مقاله سامانه پیامکی پیام رسون لیستی از مواردی که به کسب رتبه تصاویر کمک می‌کند را مشاهده می‌کنید

 

1- قابلیت دیده شدن (Discoverability)، قابلیت خزش (Crawlability) و قابلیت ایندکس شدن (Indexability):

شاید بگویید این امری طبیعی است و نباید در این بخش به آن پرداخت؛ اما اکثر افراد در این باره اشتباه می‌کنند. مطمئن شوید که موتورهای جستجو می‌توانند تصاویر شما را پیدا کنند و پس از خزش آن‌ها را ایندکس کنند.

 

2- آتوریتی صفحه‌ای که تصاویر در آن درج شده‌اند:

اگر تصاویر را در سایت مپ (نقشه سایت) قرار دهید، موتورهای جستجو راحت‌تر می‌توانند به آن‌ها دست پیدا کنند و بر اساس اهمیت اقدام به ایندکس کردن آن‌ها کنند.

حتی می‌توان یک نقشه سایت جداگانه برای تصاویر آماده کرد و به صورت جداگانه آن را مدیریت کرد. هر دو روش مناسب هستند اما اگر سایتی با هزاران تصویر وجود داشته باشد، بهتر است که سایت مپ جداگانه‌ای برای تصاویر آماده کند؛ زیرا قدرت تحلیل و بررسی اینکه کدام تصاویر ایندکس شوند را می‌دهد.

 

3- تناسب موضوع صفحه با تصویر:

موضوع صفحه‌ای که در آن تصاویر قرار دارند تاثیر زیادی در کسب رتبه دارد. به عنوان مثال در تصاویر مقاله‌  ۲۰۰۰ کلمه‌ای درباره بازاریابی B2B، تصاویر این صفحه با توجه به محتوایی که در آن قرار دارد شانس زیادی برای کسب رتبه درباره بازاریابی B2B دارند.


4- محبوبیت تصویر:

میزان استفاده از یک تصویر نیز توسط موتورهای جستجو مدنظر قرار داده می‌شود. اگر یک تصویر به دفعات استفاده می‌شود، حتما دارای اهمیت و محبوبیت است و باید جایگاه مناسبی کسب کند.

مثلا اگر یک تصویر از سایتی معروف همانند ویکیپدیا را در بخش تصاویر گوگل جستجو کنید خواهید دید در سایت‌های زیادی استفاده شده است. این موضوع حتی با وجود متفاوت بودن سایز، فرمت و… اتفاق می‌افتد. گوگل تشخصی می‌دهد این همان تصویر است.

 

5- تصاویری که مرتبط هستند:

استفاده از تصاویر مرتبط با یک موضوع در مقاله می‌تواند به کسب رتبه هر کدام از تصاویر کمک می‌کند. این کار به قدرت بخشیدن به صفحه و تصاویر کمک شایانی می‌کند.

 

6- کپشن تصاویر:

متونی که نزدیک تصویر نوشته می‌شوند از نگاه موتورهای جستجو به موضوع عکس اشاره می‌کنند و کاربران نیز با استفاده از آن‌ها می‌توانند درک بهتری از متن به دست آورند.


7- سرعت لود تصویر:

سرعت وبسایت یکی از عوامل مهم در کسب رتبه برای موتورهای جستجو است. بنابراین باید توجه داشت که تصاویر نیز باید سریع لود شوند. همچنین در نظر داشته باشید که تصاویر نیز همانند صفحات از بودجه خزش شما استفاده می‌کنند.

برای این‌که مطمئن شوید تصاویر سریع لود می‌شوند

-از فرمت مناسب استفاده کنید
-سایز مناسب را به کار ببرید
-تصاویر را فشرده کنید

 

 

 

پیام رسون : 

در این مقاله به تفصیل درباره سئو تصاویر صحبت کردیم و نکات مهم برای بهینه سازی تصاویر برای موتورهای جستجو را توضیح دادیم.

با توجه به اهمیت سئو و تاثیر محتوا بر آن، بیشتر کسب و کارهای اینترنتی توجه ویژه‌ای به تولید محتوای اختصاصی و باکیفیت داشته‌اند ولی هنوز بیشتر فعالان این حوزه تمرکز خود را بر روی متن گذاشته و زمان کمی برای طراحی تصاویر اختصاصی و هدفمند صرف می‌کنند. توجه به این خلاء محتوایی و تمرکز بر انتشار تصاویر اختصاصی و ارزشمند می‌تواند برگ برنده‌ی ما در این رقابت باشد.

این نکته را یادمان باشد که تعداد تصاویر، کیفیت مقاله را تعیین نمی‌کند. توجه به ماهیت محتوا، انتقال پیام به کاربر و ایجاد ارتباط معنایی با محتوا مهمترین مواردی هستند که در انتخاب تصاویر یک مقاله باید در نظر بگیریم.

پیشنهاد میکنم به سایت سامانه پیام کوتاه شیراز سر بزنید و مقالات مختلف را بررسی کنید و ببینید چرا تمامی مقاله های نمایندگی سامانه پیامکی پیام رسون در رتبه‌های اول موتورهای جستجو قرار گرفته اند . 

 

جهت خرید پنل اس ام اس از شیراز اس ام اس همین حالا اقدام کنید . 


ادامه مطلب


نوشته شده در تاريخ پنج شنبه 28 ارديبهشت 1402برچسب:, توسط smsreson

بحران دو روز اخیر بازار بورس و ریزش ۵ درصد سوالات زیادی را درباره این بازار به وجود آورده است. شاهین احمدی، کارشناس بورس می گوید پول بین بازارها در تردد است و قاعده بازار است، اگر ابهام در یک بازار ایجاد شود، پول‌ها به سمت بازار دیگری مانند دلار می‌رود و روی قیمت دلار تاثیر می‌گذارد.

حمیدرضا جیهانی، کارشناس ارشد بازار سرمایه نیز معتقد است این بازار فراز و فرودهای سریع دارد و کسانی‌که تخصص مالی و بورسی ندارند، نبایستی بطور مستقیم وارد بازار شوند و بهتر است از طرق غیرمستقیم مثل سبدگردانی و صندوق‌ها وارد شوند. بحران دو روز اخیر بازار بورس و ریزش ۵ درصد سوالات زیادی را درباره این بازار به وجود آورده است؛ برخی نیز معتقدند طبق قانون بازار می‌تواند تعطیل شود، اما هنوز خبری از این اتفاق نیست. با توجه به حضور کثیر سهامداران کم اطلاع با رفتار هیجانی، احتمال خروج سرمایه از این بازار نیز زیاد است که می‌تواند به همین شکل ناآگاهانه بر دیگر بازارها نیز تاثیر منفی بگذارد.
شاهین احمدی، کارشناس بازار بورس، درباره احتمال تعطیل شدن بورس پس از زیان‌های پی در پی به «انتخاب» گفت: لفظِ «باید» در این قانون وجود ندارد و در بند قانونی آن «اختیار» آمده است. شرایط کشور شرایط پیچ حساس کنونی است، هم از نظر سیاسی وضعیت مبهم است و نمی‌دانیم وضعیت برجام چه می‌شود و آژانس چه می‌کند، هم از نظر اقتصادی وضعیت مبهم است. در این شرایط با کارهایی که شورا رقابت و وزارت صمت در حوزه قیمت گذاری کرده اند مقابل سودآوری شرکت‌ها را گرفته اند. دست کاری در این بازار خیلی زیاد است. بحث انتشار اوراق نیز مطرح شده است و مشخص نیست چه اتفاقی می‌افتد. پول بورس یک پول ترسو است و ممکن است سهام داران به سرعت در این مواقع پول خود را خارج کنند و زیان‌ها جدی شود.
وی درباره احتمال سرازیر شدن نقدینگی بورس به سمت بازار دلار گفت: پول بین بازارها در تردد است و قاعده بازار است، اگر ابهام در یک بازار ایجاد شود، پول‌ها به سمت بازار دیگری مانند دلار می‌رود و روی قیمت دلار تاثیر می‌گذارد.
احمدی درباره تجربه این اتفاق در گذشته گفت: فکر می‌کنم این اتفاق اولین بار بود و قبلا شاهد این نبودیم که دو روز شاخص‌ها منفی ۵ بخورد. برای روند پیش رو نیز من پیش بینی ندارم، چون فضا از نظر سیاسی و اقتصادی مبهم است.

مبنای سرمایه گذاری بازار سرمایه پیش بینی سودآوری شرکت‌ها در آینده است

حمیدرضا جیهانی، کارشناس ارشد بازار سرمایه نیز درباره نوسانات روزهای اخیر در بورس به «انتخاب» گفت: بازار سرمایه یک بازار متفاوت از دیگر بازارها است. در فضای بازار سرمایه، مبنای سرمایه‌گذاری پیش بینی سودآوری شرکت‌ها در آینده است و بدلیل قابلیت نقدشوندگی بسیار بالا، تحت تاثیر شرایط روزمره قرار دارد و فراز و فرودها در همین راستا شکل می‌گیرد. البته در سال‌های اخیر که سهامداران هیجانی وارد بازار بورس شدند، با هر گونه خبر اقتصادی یا سیاسی یا مشاهده تغییر روند در تابلو بورس رفتارهای شتاب‌زده انجام می‌دهند و در صف‌های خرید یا فروش وارد شده و نقدینگی خود را خارج می‌کنند.
وی درباره تجربه اصلاح ۵ درصد در دو روز افزود: این اتفاق عجیب نیست. هفته‌های اخیر را نگاه کنید، شاخص از ابتدای رشد اخیر تا الان بیش از ۳۰ درصد رشد داشته است، و از آنجایی‌که ذات بازار سرمایه روندهای رشدی اصلاحی است، روزهای منفی هم جزیی از ذات بازار است. این بازار فراز و فرودهای سریع دارد و کسانی‌که تخصص مالی و بورسی ندارند، نبایستی بطور مستقیم وارد بازار شوند و بهتر است از طرق غیرمستقیم مثل سبدگردانی و صندوق‌ها وارد شوند. اگر هم قصد سرمایه‌گذاری بلندمدتی در این بازار داشته باشند، از سودهای تقسیمی سالانه شرکت‌ها بهره می‌برند.

جیهانی درباره احتمال تعطیل شدن بورس گفت: بند ۳ ماده ۴ دستورالعمل اجرایی شرایط اضطراری موضوع ماده ۳۲ قانون بازار اشعار می‌دارد که اگر طی یک روز با کاهش ارزش بیش از ۵ درصد بازار مواجه شدیم با تشخیص سازمان بورس امکان توقف معاملات از طریق شورای عالی وجود دارد؛ که البته این کار به لحاظ حرفه‌ای از نگاه بورسی‌ها مذموم و خلاف قاعده است؛ چرا که ذات بازار سرمایه نوسانات دایمی است.


ادامه مطلب


نوشته شده در تاريخ سه شنبه 19 ارديبهشت 1402برچسب:, توسط smsreson

آشنایی با بازاریابی B2B با پیام رسون

1402-02-17 22:11:15 12  0  0

از زمانی که بحث بازاریابی B2B بین المللی در سال 1990 مطرح شد، مهم ترین چالش بازاریابان شرح تفاوت این نوع بازاریابی با بازاریابی مصرف کنندگان بوده است. در واقع فعالیت هایی که برای بازاریابی B2B یا Business to business صورت می گیرد از تحقیقات بازار گرفته تا اجرا و پیاده سازی با بازاریابی B2C متفاوت است.

در طی 20 سال گذشته، بازاریابی B2B، نظم و ترتیب خود را حفظ کرده است و به عنوان یکی از حوزه های عملی در بازاریابی مورد توجه قرار گرفته است. با توجه به اهمیت این موضوع، تیم تحریره پیام رسون تصمیم گرفت تا با پرداختن به تفاوت های دو روش بازاریابی فوق،به شما کمک کند تا این نوع از بازاریابی را بهتر بشناسید چراکه بررسی این مباحث کمک می کند که در هنگام استفاده از آن ها به ویژه در هنگام پیاده سازی استراتژی بازاریابی کسب و کارها دچار مشکل و سر درگمی نشوید.

پس پیشنهاد میکنم حتما تا پایان این مقاله با نمایندگی سامانه پیامکی پیام رسون همراه باشید . 

 

بازاریابی B2B چیست ؟ : 

با یک تعریف ساده باید گفت که بازاریابی تجارت به تجارت همانطور که از نامش پیداست، به تعاملات تجاری بین دو بیزینس و کسب‌وکار مختلف با یکدیگر گفته می‌شود. در این حالت یعنی یک کسب‌وکار تجاری محصولات یا سرویس‌های خود را به یک کسب‌وکار تجاری دیگر می‌فروشد و یا در ازای ارائه آن‌ها، مبادلات کالا به کالا و موارد مشابه صورت می‌گیرد. توجه به این مسئله برای هر تجارتی حائز اهمیت است. اگرچه مشتریان معمول و رایج همواره عواملی موفقیت‌آمیز برای کسب‌وکار شما هستند، اما اگر بتوانید با یک تجارت دیگر وارد همکاری و معاملات تجاری شوید، می‌توانید در حجم گسترده‌ای اقدام به توزیع و فروش محصولات و سرویس‌هایتان کنید. درواقع فروش عادی به مشتریان ساده یک بخش خیلی مهم برای شماست اما همکاری دو یا چندجانبه با دیگر کسب‌وکارها می‌تواند سکوی پرتاب شما به سمت موفقیت زودهنگام باشد!

 

 

روش های هدفمند سازی بازاریابی B2B و معرفی به خریداران : 

در این نوع بازاریابی باید محصول یا سرویسی ارائه دهید که بدون نیاز به تبلیغ و فقط با کیفیت خوب، خریداران را مجاب کند که دنبال شما باشند. به همین منظور باید یک سایت مناسب داشته باشید تا از طریق بهینه‌سازی‌های آن، در دسترس مشتریان و تجارت‌های دیگر قرار بگیرید. برای رسیدن به این هدف، باید از بازاریابی اینترنتی به ویژه مواردی همچون “بازاریابی شبکه‌های اجتماعی” و "بازاریابی پیامکی " و" پنل پیامکی " و موارد مشابه استفاده کنید. درضمن هرگز توانایی‌های سئو را دست کم نگیرید( میتوانید مقاله های آموزش سئو را در سایت سامانه پیام کوتاه شیراز به صورت کامل مطالعه کنید ) . با پیاده‌سازی کمپین‌های موفقیت‌آمیز سئو، سایت خود را در موتورهای جستجو معرفی کرده و به صفحات اول نتایج جستجو ببرید. با این کار درصد دیده شدن خود برای مشتریان بالقوه را به شدت افزایش می‌دهید.

اما در زیر به صورت آیتمی به یکسری راه های اثبات شده اشاره میکنیم . 

• برگزاری وبینارهای اطلاعاتی

• راه‌اندازی غرفه در نمایشگاه‌های تجاری

• استفاده از سیستم خبرنامه

• بهره‌مندی از قابلیت‌های رسانه‌های اجتماعی

• استفاده از بازاریابی محتوا

• شرکت در رخدادهای صنعتی و مراودات تجاری

• معرفی محصولات و سرویس‌های خود را با نگرشی جدید 

• تعیین بازار هدف

• قیمت‌گذاری‌های رقابتی 

 

 

 

مزایا و معایب بازاریابی B2B :

در بازاریابی تجارت به تجارت انقدر که میتوان از مزایای آن صحبت کرد نمیتوان به این فکر کرد که شاید از معایبی نیز برخوردار باشد اما باید این را قبول کرد که هر روشی هرچند ناچیز اما معایبی دارد . 

اما ابتدا به مزایای بازاریابی تجارت به تجارت میپردازیم . 

 

مزایا بازاریابی تجارت به تجارت  : 

1. حجم فروش بسیار بیشتر به نسبت تجارت با مشتریان عادی

2. امکان همکاری و معاملات بلندمدت و دریافت سفارشات ثابت

3. با بازاریابی B2B بیشتر از حالت معمول در معرض دید قرار می‌گیرید

4. بازاریابی B2B در زمان کمتری با ابعاد خیلی بیشتری پیاده‌سازی می‌شود

5. کاهش مخارج بی‌رویه در بازاریابی B2B

6. در بازاریابی B2B می‌توان از فیدبک‌های اصولی افراد حرفه‌ای استفاده کرد

7. بازاریابی تجارت به تجارت به شما در پیدا کردن بازارهای جدید کمک می‌کند

8. بازاریابی Business to Business برای شما امکان پیش‌بینی وضعیت بازار را فراهم می‌کند

9. بازاریابی تجارت به تجارت باعث داشتن یک روند کاری ثابت می‌شود

10. بازاریابی B2B به شما اعتماد به نفس می‌دهد

 

معایب بازاریابی تجارت به تجارت  : 

1. محدود بودن طیف انتخاب‌ها

2. اجبار برای اعمال تخفیف روی قیمت‌ها

3. زمان‌بندی‌های خرید و فروش

 

 

پیام رسون : 

در این مقاله تیم تحریره پیام رسون شما را با یکی دیگر از بازاریابی های مدرن آشنا کرد تا بتوانید در صورت نیاز از آن بهره ببرید و کسب و کار خود را رونق بخشید . 

اما همین طور که میدانید یکی از بهترین و جذاب ترین بازاریابی ها ،  بازاریابی اس ام اسی و تبلیغات اس ام اسی است که از طریق خرید پنل پیامکی و ارسال پیامک انجام میشود . 

اگر میخواهید از بازاریابی اس ام اسی استفاده کنید میتوانید به سایت سامانه پنل پیامکی شیراز مراجعه کنید و از آنجا پنل پیام کوتاه خود را خریداری کنید . 

جهت خرید پنل اس ام اس از شیراز اس ام اس همین حالا اقدام کنید . 


ادامه مطلب


نوشته شده در تاريخ سه شنبه 19 ارديبهشت 1402برچسب:, توسط smsreson

آشنایی با چهار عمل اصلی بازاریابی درونگرا با پیام رسون

1402-01-31 17:58:48 31  0  0

از ابتدای پیدایش بازاریابی درونگرا، متخصصان آن را به چهار مرحله جذب مخاطب، تبدیل به دنبال کننده، نزدیک شدن و تبدیل به مشتری و در نهایت شاد کردن و جلب رضایت او تقسیم می کردند. اما در سال های اخیر، بازاریابی درونگرا سه مرحله ای شده است. در واقع مراحل ۲ و ۳ یکی شده و با عنوان تعامل  عنوان می شود. 

اما ما در این مقاله که در سایت سامانه پیام کوتاه شیراز به ثبت رسیده است به توضیح جداگانه هر 4 مرحله میپردازیم . 

تا پایان با نمایندگی سامانه پیامکی پیام رسون همراه باشید . 

 

 

 

چهار عمل اصلی بازاریابی درون گرا : 

 

1- جذب کردن:
در بازاریابی درونگرا هدف ما این نیست که به هر فردی بگوییم بفرمایید و وارد سایت ما شوید. هدف از قبل مشخص است. مشتری وفادار . کسی که محصول ما را دوست دارد و یا محصول ما می تواند نیاز و مشکل او را برطرف کند.

در اینجا بعضی از ابزارهای مهم برای جذب مخاطب هدف به سایت را به شما معرفی میکنیم  :

- وبلاگ: بازاریابی درونگرا با وبلاگ نویسی شروع می شود. وبلاگ بهترین راه جذب مخاطب واقعی برای کسب و کار شماست. باید محتوایی بنویسید که مخاطب هدف شما به دنبال آن است، نیازی از او را برآورده و یا مشکلی از او  را رفع می کند. برای انتخاب محتوای وبلاگ خیلی دقیق عمل کنید. تیر اول را دقیق بزنید.


- سئو: بازاریابی یعنی در زمان درست در جای درست قرار گرفتن. همه ما می دانیم امروز مردم برای پیدا کردن محصول یا خدمتی که می خواهند جستجو می کنند. پس بهترین مکان جایی نیست جز نتایج اول موتورهای جستجو. گوگل بی رقیب آن هاست. به دقت کلمات کلیدی کسب و کار خود را مشخص کنید. صفحات مختص به هر کلمه را به درستی بهینه کنید. محتوای مناسب موتورهای جستجو ایجاد کنید و البته محتوای کاربر محور. لینک سازی ها را نیز به درستی انجام دهید. با این موارد شما در بهترین مکان قرار خواهید گرفت.برای اطلاع بیشتر از سئو میتوانید این مقاله ها را مطالعه کنید . آشنایی با سئو 1 ، آشنایی با سئو 2 ، آشنایی با سئو 3 ، آشنایی با سئو 4 

 

- صفحات: صفحات شما، نمای فروشگاه دیجیتالی شماست. پس بهترین تصویر را برای سایت خود بسازید. صفحات سایت خود را به درخواست مشتریان ایده آل خود بهینه کنید و سایت خود را چراغ روشنی برای مخاطبان خود تبدیل کنید.


- شبکه های اجتماعی : استراتژی درونگرای درست این است که محتوای شاخص ایجاد کنید و آن را به درستی توزیع کنید. یکی از مهم ترین مکان های توزیع محتوا شبکه های اجتماعی است. شبکه های اجتماعی جایی است که مخاطبان شما در آنجا زمان خود را سپری می کنند. اگر به دنبال مکان درستی هستید، شبکه های اجتماعی را فراموش نکنید.

 

- پنل پیامکی : از اجرای اولین کمپین های تبلیغاتی که در آن از استراتژی پیامکی استفاده شده سالهاست که می‌گذرد و این بدان معناست که این روش بسیار موثر عمل کرده و همواره مشاغل جدید با خلاقیت و کاربردهای متفاوت از تبلیغات پیامکی استفاده می کند و همواره توانسته اند نتیجه بسیار خوبی از پنل پیامکی داشته باشند .

 

 

2- تبدیل کردن :
هنگامی که شما بازدید کنندگان سایت خود را جذب کردید ، قدم بعدی تبدیل آن ها به دنبال کننده است.این کار به وسیله جمع آوری اطلاعات تماس آن ها صورت میگیرد. این جمع آوری اطلاعات میتواند به صورت ایمیل باشد یا باشگاه مشتریان یا پنل پیام کوتاه . اطلاعات تماس مهمترین نکته برای بازاریابی آنلاین است چراکه میتوانید تمامی خبرها را از طریق ارسال اس ام اس اطلاع دهید که آسان ترین راه است.

بنابراین برای اینکه مخاطبان شما با میل و رغبت اطلاعات خود را در اختیار شما قرار دهند نیاز دارید یک محتوای با ارزش به آنها ارائه دهید.

بعضی از مهمترین ابزار های تبدیل بازدید کنند به دنبال کننده:

 

- دستگاه ذخیره شماره موبایل : برای اینکه مخاطب به دنبال کننده تبدیل شود ، آن ها باید یک فرم پر کنند و اطلاعاتشان را ثبت نمایند.( برای کسب اطلاعات بیشتر مقاله دستگاه ذخیره شماره موبایل چیست را مطالعه کنید . ) 


- لینک یا دکمه فراخوان : این مورد دکمه یا لینکی استکه شما میتوانید در پایین متن پیامک خود قرار دهید  که بازدید کنندگان را تشویق به کلیک کردن کنید این لینک میتواند ورود به هر چیزی باشد مثل سایتتان یا یک هدیه از سمت شما به بازدیدکنندگان مثل دانلود یک کتاب یا شرکت در یک وبینار.  اگر در این قسمت خوب فعالیت نکنید نمیتوانید دنبال کننده بوجود آورید.


- صفحات فرود : زمانی که بازدید کنندگان بر روی لینک شما کلیک میکنند به صفحه فرود هدایت میشوند.صفحه فرود جایی که وعده ی داده شده در دکمه فراخوان برآورده می شود و جایی است که تیم فروش شما با اطلاعات ثبت شده بازدید کننده آماده بحث و گفت و گو با آن ها هستند . هنگامی که بازدید کننده برای اولین بار فرم موجود در صفحه فرود را برای اولین بار پر میکند ، بازدید کننده به دنبال کننده تبدیل می شود.

 

 

3- نزدیک شدن: 
شما در مسیر درستی قرار دارید. بازدید کننده های درست را جذب کرده اید و دنبال کننده هایی مناسب را بوجود آورده اید، اما اکنون وقت آن است که آن دنبال کننده ها را به مشتری تبدیل کنید. اما چگونه می توانید این کار را به بهترین نحو انجام دهید؟ ابزارهای بازاریابی مهمی وجود دارند تا در این مرحله به شما کمک کنند تا دنبال کننده های مناسب را در بهترین زمان تبدیل به مشتری کنید.

ابزارهای تبدیل به مشتری شامل موارد زیر هستند:

- مدیریت ارتباط با مشتری( CRM): جزئیات تمام مخاطبین، شرکت ها و معاملات در قیف تبدیل (قیف فروش) را کنترل کنید، و به راحتی در زمان مناسب با مخاطب مناسب روبرو شوید. سیستم مدیریت ارتباط با مشتری (CRM) فروش را آسان تر می کند. در واقع این سیستم به شما کمک می کند تا اطلاعات مناسب را در دسترس داشته باشید تا با اهداف مناسب تری در هر کانال روبرو شوید .


- گزارش چرخه فروش : چگونه می توانید متوجه شوید که کدام فعالیت بازاریابی بهترین دنبال کننده ها را ایجاد کرده است؟ آیا تیم فروش شما به طور موثر آن دنبال کننده ها را تبدیل به مشتری می کند؟ ادغام با CRM به شما کمک می کند تا وضعیت تیم های بازاریابی و فروش خود را بهتر تحلیل کنید.


- ایمیل: اگر یکی از مخاطبین شما بر روی دکمه فراخوان یا لینک شما کلیک کند، صفحه فرود را بررسی و فرم آن را تکمیل نماید، یا فایلی از شما دانلود نماید و هنوز آمادگی تبدیل به مشتری را نداشته باشید چه کار خواهید کرد؟ مجموعه ای از ایمیل ها با تمرکز بر محتوای مناسب و مربوط می توانند اعتماد ایجاد کنند و کمک کنند تا مخاطبین شما آمادگی بیشتری برای تبدیل شدن به مشتری را داشته باشند.


- اتوماسیون بازاریابی : این فرآیند شامل ساخت ایمیل مارکتینگ (بازاریابی ایمیلی) و ساخت دنبال کننده با توجه به نیازها و دوره ی هر مرحله از لید است. به عنوان مثال، اگر یک مخاطب در گذشته یک جزوه را در یک موضوع دانلود کرده است ، شما باید به آن مشتری تعدادی ایمیل مرتبط با آن موضوع ارسال نمایید. ولی اگر آنها در توئیتر شما را دنبال کردند و صفحات مشخصی را در سایت شما دنبال کرده اند، شما باید پیامتان را با توجه به آن نیاز ها تغییر دهید.

 

 

4- شاد کردن: 
روش درونگرا تماماً به معنی تولید محتوای شاخص به مخاطبین است، چه آن ها بازدید کننده،دنبال کننده یا مشتریتان باشند. اینکه کسی برای شما چکی را نوشته (محصولی از شما خریداری کرده است) است بدان معنا نیست که شما می توانید آن را فراموش کنید. شرکت هایی که از بازاریابی درونگرا استفاده می کنند در تلاش برای ایجاد ارتباط بیشتر با مشتری و ایجاد رضایت و با خوشبینی خوب، به دنبال تبدیل مشتریان کنونی به افرادی هستند که تبلیغ محصول و شرکت آن ها را انجام دهند.

ابزارهایی که برای شاد کردن مشتریان استفاده می شود شامل موارد زیر هستند:

- نظرسنجی ها: بهترین روش برای این که بدانید مشتریان شما چه می خواهند این است که از آن ها بپرسید! از پاسخ ها و نظرسنجی ها استفاده کنید تا مطمئن شوید که به مخاطبین چیزی ارائه می دهید که آن ها به دنبال آن هستند.


- فراخوان های هوشمندانه: این به معنای ارائه پیشنهاد های متفاوت متناسب با وضعیت پرسونای هر مخاطب است.


-متن هوشمندانه: ارائه محتوای مناسب و شاخص به مشتریانتان با توجه به علایق آن ها در اولویت است.به آن ها کمک کنید تا به اهدافشان برسند و همزمان محصولاتی را آماده کنید که ممکن است به آن علاقه مند شوند . 


- کنترل در شبکه های اجتماعی: مکالمات شبکه های اجتماعی که به شما مربوط است را دنبال کنید. به سوالات،لایک ها، دیسلایک ها و کامنت های مشتریانتان گوش دهید، و با محتوای مناسب به آن ها کمک کنید .

 

 

 

استراتژی های بازاریابی درون گرا : 
استراتژی های بازاریابی درونگرا که موجب جذب مخاطبان مورد نظر شما و خریداران می شود، به ساخت و توسعه محتوا گره زده شده است. برای رسیدن به مخاطب خود، با تولید و انتشار محتوا شروع کنید – مثل مقاله های وبلاگ، محتواهای پیشنهادی، و رسانه های اجتماعی – که ارزشی را برای مخاطب ایجاد می کند. مثلا در خصوص استفاده از محصول محتوا تولید کنید، و یا اطلاعاتی درباره اینکه راه حل شما برای حل چالش آن ها چیست بنویسید، از  تجربه و رضایت مشتریان فعلی بگویید، و در خصوص تخفیفات و طرح های تشویقی مطالبی ارائه دهید.

اگر می خواهید در بحث جذب مخاطب در بازاریابی درونگرا عمیق تر فکر و عمل کنید، محتواهای تولیدی را با استراتژی های سئو بهینه کنید. استراتژی سئو شما را ملزم می کند که کلمات کلیدی خاص و عبارت های مرتبط با محصول و خدمات خودتان، چالش هایی که شما برای مشتریان حل کرده اید، و راه های کمک به مخاطبان خودتان را هدف گذاری کنید.

این کار باعث می شود محتوا و اطلاعات شما به صورت ارگانیک و طبیعی در نتایج جستجوی گوگل (SERP) برای افرادی که این اطلاعات را جستجو می کنند ظاهر شود – این افراد دقیقا مخاطب و مشتری هدف کسب و کارتان هستند.

 

 

پیام رسون : 

در این مقاله شما را چهار عمل اصلی برای بازاریابی درونگرا آشنا کردیم . 

به جرات میتوان گفت مباحث مرتبط با بازاریابی درون گرا بسیار گسترده است طوری که میتوان مقاله های متعددی در رابطه  با آن نوشت . لیکن تیم تحریره سامانه پیامکی پیام رسون سعی کرده به اصلی ترین نکات اشاره کند و بهترین راه کارها را در اختیار همراهان همیشگی سامانه پیامکی شیراز قرار دهد . 

 

جهت خرید پنل اس ام اس از شیراز اس ام اس همین حالا اقدام کنید . 

 


ادامه مطلب


نوشته شده در تاريخ شنبه 9 ارديبهشت 1402برچسب:, توسط smsreson

فردا در حالی جلسه استیضاح فاطمی‌امین برگزار خواهد شد که همچنان حاشیه‌ها بر متن غلبه دارند و مشخص نیست بحث‌هایی که این روزها بارها رسانه‌ای شده، واقعیت دارد یا در حد یک شانتاژ خبری برای به حاشیه بردن اصل ماجرا و بی‌نتیجه‌ماندن طرح استیضاح است.
‌فردا در حالی جلسه استیضاح فاطمی‌امین برگزار خواهد شد که همچنان حاشیه‌ها بر متن غلبه دارند و مشخص نیست بحث‌هایی که این روزها بارها رسانه‌ای شده، واقعیت دارد یا در حد یک شانتاژ خبری برای به حاشیه بردن اصل ماجرا و بی‌نتیجه‌ماندن طرح استیضاح است. دولت تمام‌قد پشت فاطمی‌امین ایستاده است و حاضر نیست تن به تغییر یار رئیس دولت سیزدهم و رئیس دولت در سایه بدهد؛ زیرا وزیر صمت در کنار رابطه نزدیک با رئیسی، از حمایت جلیلی و متعاقب آن‌ جبهه پایداری‌ نیز برخوردار است و شنیده می‌شود که همین امر تا‌کنون مانع از به‌نتیجه‌رسیدن درخواست نمایندگان مجلس برای تغییر او شده است.

مهره‌های مورد‌حمایت پایداری‌ها در دولت از حمایت ویژه‌ای بهره‌مند هستند و هنوز فراموش نکرده‌ایم که مرتضی فیروزآبادی که در ایام انتخابات مسئولیت سخنگویی ستاد سعید جلیلی را بر عهده داشت، در رشته‌توییتی در حمایت از فاطمی‌امین نوشت: «دکتر سید‌رضا فاطمی‌امین را بیش از 10 سال است که می‌شناسم.

‌1. از ایده‌های خلاقانه‌ای برای حل مسائل تولید برخوردار هستند. نگاه سیستمی ایشان، به ارائه راه‌حل‌های پایدار کمک می‌کند. به‌خوبی می‌دانند که کمک به تولید از چه نقطه‌ای و چگونه باید صورت پذیرد.

2. شخصیتی سالم و ضد‌فساد هستند. وزارت صمت به‌عنوان یکی از مهم‌ترین وزارتخانه‌های کشور، محل بده‌بستان‌های زیادی است که با حضور ایشان ان‌شاءالله ناسالمی‌های آن حذف خواهد شد.

3. به ظرفیت‌های کشور و «ما می‌توانیم» باور دارند. از تولید داخلی حمایت و به سمت ایران قوی حرکت خواهند کرد.

4. به مردم و ظرفیت‌های مردمی باور داشته و شأن و جایگاه دولت را فاصله‌گرفتن از تصدی‌گری می‌دانند. در آستان قدس تلاش کردند تا این نهاد از کارهای قابل واگذاری به مردم جدا و به کارهای مهم‌تر روی زمین مانده نظیر تولید بذر یا تکمیل زنجیره تأمین و... بپردازند.

5. قبلا معاون برنامه‌ریزی وزارت صمت بودند و آن وزارتخانه را به‌خوبی می‌شناسند. در‌عین‌حال ایشان برای موفقیت باید همکارانشان را به‌خوبی انتخاب کنند تا به‌معنای واقعی تیم تشکیل دهند. علاوه بر آن باید در تصمیم‌گیری‌ها از دایره گسترده‌ای از افراد صاحب‌نظر و با‌سابقه بهره ببرند». توییت‌هایی از این دست نشان از پایگاه قدرتمند فاطمی‌امین در میان جلیلی و طرفداران و‌ نزدیکانش داشت و احتمالا تصمیم‌های این وزارتخانه در سایه این حمایت‌ها ادامه یافت.

هرچند مجلس چندین بار برای کنترل اوضاع وارد عمل شد و فاطمی‌امین از معدود وزرایی است که در کارنامه وزارتی خود که آغاز به‌ کارش از سوم شهریور ۱۴۰۰ تاکنون یعنی هفتم اردیبهشت ۱۴۰۲ به مدت یک‌سال و هشت ماه است، رکورددار ثبت چهار استیضاح است. به‌عبارت‌دیگر او تنها وزیری است که به‌طور متوسط هر پنج ماه یک‌ بار طرح استیضاحش در مجلس شورای اسلامی شکل گرفته است. اوضاع کارت زردهای او هم خیلی خوب نیست و سیدرضا فاطمی‌امین، وزیر صنعت، معدن و تجارت، در اواخر خرداد‌ ۱۴۰۱ هم به‌منظور پاسخ‌گویی به سؤال نمایندگان در صحن مجلس شورای اسلامی حضور یافت و نتوانست نمایندگان مجلس شورای اسلامی را درخصوص «علت ضعف عملکرد این وزارتخانه در کنترل قیمت کالاها و عدم توانایی در پشتیبانی از صاحبان صنایع و بهره‌برداران معدن» قانع کند و به‌این‌ترتیب نخستین کارت زرد نمایندگان مجلس یازدهم به دولت سیزدهم نصیب وزیر صنعت، معدن و تجارت شد.

وی برای بار دوم نیز در اواخر آذر ۱۴۰۱ در صحن مجلس حاضر شد و این‌بار نیز با کارت زردی دیگر جلسه نظارتی مجلس را ترک کرد. فاطمی‌امین دومین کارت زرد خود را به دنبال ناکامی در اقناع نمایندگان درباره «علت افزایش قیمت خودرو توسط خودروسازان علی‌رغم دستور و تأکید صریح رئیس‌جمهور و مخالفت مجلس» دریافت کرد.

درحالی‌که بحث‌هایی درباره استیضاح وزیر صمت مطرح بود اما این اتفاق رخ نداد و تعدادی از نمایندگان مجلس مدعی شده‌اند اختصاص حواله خودرو به تعدادی از نمایندگان مجلس موافق استیضاح، مانع موفقیت استیضاح وزیر در نوبت اول شده است. احمد‌ علی‌رضا‌بیگی همچنان تأکید دارد حواله ۷۰ تا ۷۵ خودرو فیدیلیتی و دیگنیتی عامل رأی‌نیاوردن استیضاح وزیر صمت بوده است و احمد رسولی‌نژاد، عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس نیز گفته است این شایعه را شنیده و‌ افزوده: در روزی که قرار بود وزیر استیضاح شود، اسناد زیادی با خود به همراه آورده بودم و دفاع ما با سند و مدرک بود اما دفاع وزیر شعاری با آمارهای ساختگی بود. در آن روز اگر یک نماینده مجلس بی‌طرف هم بود و صحبت‌های موافقان استیضاح را می‌شنید، کاملا با استیضاح وزیر موافقت می‌کرد. در آن روز، قبل از شروع سخنرانی من یکباره اعلام شد که رأی‌ها به استیضاح وزیر برگشته است و در همان روز مباحثی مطرح شد که شب قبل از استیضاح وزیر در خیابان سمیه در ساختمان وزارت صمت حواله ۷۰ تا ۷۵ خودرو شاسی‌بلند به نمایندگان مجلس داده شده است.

البته وزارت صمت این ادعا را رد کرده و دادستانی هم به مسئله ورود کرده و وعده داده تا روشن‌شدن حقیقت ماجرا را پیگیری و اطلاع‌رسانی خواهد کرد.

در‌این‌بین سیدنظام‌الدین موسوی، سخنگوی هیئت‌رئیسه مجلس شورای اسلامی، گفته است: «در پی ادعای یک نماینده مبنی بر واگذاری ۷۵ خودروی شاسی‌بلند به نمایندگان مجلس در جریان استیضاح سال گذشته وزیر صمت، این موضوع از سوی حراست قوه مقننه مورد بررسی قرار گرفت و کذب‌بودن آن مشخص شد. بر این اساس، هیئت نظارت بر رفتار نمایندگان نیز با قید فوریت به این مسئله ورود کرده ‌و طرح این اتهام از جانب نماینده مذکور را مورد رسیدگی قرار خواهد داد».

معاون پارلمانی رئیس‌جمهور هم درخصوص آخرین وضعیت بررسی استیضاح وزیر صمت از سوی مجلس توضیح داده است: روز یکشنبه اسیتضاح مطرح خواهد شد و دولت به‌طور‌کامل از ایشان حمایت می‌کند.

وی تأکید کرد: رئیس‌جمهور و اعضای دولت از آقای فاطمی‌امین حمایت خواهند کرد و ما تغییر ایشان را در شرایط فعلی به مصلحت کشور نمی‌دانیم و امیدواریم همان‌طور‌که در دور قبل نمایندگان با تعداد بالایی به استیضاح رأی منفی دادند، این‌بار هم همین‌طور باشد.

حسینی درباره رایزنی‌های دولت با مجلس درخصوص استیضاح فاطمی‌امین بیان کرد: به‌طور طبیعی ارتباطاتی با نمایندگان وجود دارد و توضیحات لازم به آنها داده شده است؛ از‌جمله اینکه خواسته بعضی‌ها تشکیل وزارت بازرگانی بود که دولت به این خواسته عمل و لایحه را تصویب کرد و روز یکشنبه این لایحه تقدیم مجلس خواهد شد.

دولت از هر تلاشی از‌جمله ارسال لایحه واردات خودرو با پنج‌ سال کارکرد با دو‌فوریت به مجلس و لایحه تشکیل وزارت بازرگانی به بهارستان سعی در تلطیف فضا دارد. با توجه به انتقادات موجود به بازار خودرو و سایر اقدامات وزارت صمت، این حجم از تلاش دولت برای ماندن فاطمی‌امین شرایط جلسه فردا برای استیضاح را پیچیده کرده است. بعد از اخراج قائم‌مقام و سخنگوی بیمه مرکزی بابت انتقاد از فاطمی‌امین و نگرانی برخی نمایندگان از فشارهای بیرونی برای ادامه وضعیت موجود در بازار، نگرانی از تحت تأثیر قرار‌گرفتن جلسه فردا احساس می‌شود و باید دید در‌نهایت بهارستاد در برابر پاستور چگونه عمل خواهد کرد؟


ادامه مطلب


نوشته شده در تاريخ شنبه 9 ارديبهشت 1402برچسب:, توسط smsreson